Meteen naar de content

Voor 19:30 uur besteld, morgen al in huis!

Kunnen kinder met SI een normaal leven leiden?

Kunnen kinder met SI een normaal leven leiden?

Het is een vraag die je veel voorbij hoort komen: “Kunnen kinderen met een sensorische informatieverwerkingsstoornis (SI) een 'normaal' leven leiden?” Ten eerste is het belangrijk erop te wijzen dat iedereen een andere definitie van het woord 'normaal' deelt. En iemand als "abnormaal" bestempelen is afwijzend en schadelijk voor die persoon.

Meestal vragen ouders van een kind met SI: "Kan mijn kind een gelukkig, gezond leven hebben met een sensorische informatieverwerkingsstoornis? En het antwoord is: JA! Natuurlijk staan kinderen maar ook volwassenen met een sensorische verwerkingsstoornis in hun dagelijkse leven voor unieke uitdagingen. In dit artikel delen wij een aantal vaardigheden en strategieën die kinderen met SI een handje zullen helpen.

HappyKido banner

 

Essentiële vaardigheden voor kinderen met SI

Terwijl jij je kind voorbereidt op onafhankelijkheid en uiteindelijk volwassenheid, zijn de volgende vaardigheden goed om te benadrukken. Je kunt deze vaardigheden modelleren, aanmoedigen en aanleren, waardoor uw kind beter in staat wordt gesteld om met meer zelfvertrouwen en keuzevrijheid te leven. Deze vaardigheden lees je hieronder:

 

1. Zelfregulering en vastberadenheid

Zelfregulatie verwijst naar het vermogen van uw kind om zijn of haar gedrag, emoties en energieniveau te beheersen. Voor kinderen met SI betekent sensorische regulatie het beheersen van hoe ze reageren op deze verschillende sensorische prikkels.

De onderstaande strategieën kunnen kinderen met SI helpen om zichzelf te reguleren:

  • Rollenspel om te oefenen hoe jouw kind het beste kan omgaan in verschillende scenario's.
  • Sociale verhalen waarin je een verhaal tot in detail presenteert om uw kind passende sociale reacties te laten zien die hij of zij misschien moeilijk begrijpt.
  • Sensorisch Dieet dat jouw kind zintuiglijke feedback geeft door middel van activiteiten zoals speelgoed om op te kauwen, verzwaarde voorwerpen of kruiwagen lopen.
  • Professionele therapie voor een strategie op maat met dank aan een expert.

Wanneer kinderen hun zelfregulatie vaardigheden verbeteren, helpt dit bij het opbouwen van vastberadenheid en zelfvertrouwen. Uiteindelijk hebben ze het gevoel dat ze meer controle en macht hebben over hun reacties.

Lees Tip: Sensorisch speelgoed: Wat is het?

 

2. Functionele communicatie

Het benadrukken en aanmoedigen van open communicatie is een van de beste dingen die je kunt doen voor een kind met SI. Overmatig gestimuleerd worden, kan kinderen afgeleid, gestrest en overweldigd maken, waardoor hun vermogen om vrij te communiceren wordt belemmerd.

Help jouw kind te oefenen met praten over zijn gevoelens en waardoor hij zich meer gesteund en voorbereid voelt. Een spraak- en taalpatholoog kan waardevol inzicht bieden en een strategie ontwikkelen om vooruit te komen.

 

3. Huishoudelijke en persoonlijke verzorging

Hoewel persoonlijke en huishoudelijke taken bijzonder belastend kunnen zijn voor mensen met zintuiglijke problemen, zijn er manieren om jouw kind te helpen ze met vertrouwen uit te voeren.

  • Experimenteer met verschillende zeep texturen en geuren.
  • Gebruik een haarborstel met zachte haren en afgeronde uiteinden.
  • Probeer een hoofdmassage voordat u het haar borstelt om het haar ongevoelig te maken
  • Probeer zachte kleding te vinden met naden aan de buitenkant die niet te strak zitten, etc.

De lijst met dagelijkse huishoudelijke en persoonlijke verzorgingstaken die een volwassene moet uitvoeren, is te lang om hier op te sommen! Zolang je kind maar gestimuleerd wordt met sensorische prikkels zal het bijdragen aan hun zelfvertrouwen.

 

Conclusie: SI Kids en een "normaal" leven

Kinderen met SI kunnen verschillende routines en strategieën hebben die er iets anders uitzien dan mensen zonder dezelfde gevoeligheden. Maar dat betekent zeker niet dat hun kwaliteit van leven minder is! Blijf je kind op leuke, creatieve manieren uitdagen, dan zal hun prikkelverwerking verbeteren en vertrouwen verhogen!