Meteen naar de content

Voor 19:30 uur besteld, morgen al in huis!

Sensorisch speelgoed: Wat is het?

Sensorisch speelgoed: Wat is het?

Sensorisch speelgoed stimuleert zintuigen bij kinderen en draagt bij aan het fysieke en mentale welzijn van je kind. Opgroeien gaat niet ieder kind even gemakkelijk af, sensorisch speelgoed kan helpen om een kind een duwtje in de juiste richting te geven. Met behulp van sensorisch speelgoed kan een kind alle prikkels die binnekomen via hun zintuigen beter begrijpen en beter verwerken. Hieronder leggen we precies uit wat sensorisch speelgoed is.

 HappyKido banner

Wat is sensorisch speelgoed?

Sensorisch speelgoed is speciaal speelgoed. Sensorisch speelgoed zijn verschillende soorten speelgoed die bijdragen aan het stimuleren van de zintuigen, sensorisch betekent tenslotte zintuiglijk.

Op school leren we dat we vijf zintuigen hebben, maar in werkelijkheid hebben we er acht. Deze acht zintuigen helpen ons bij het waarnemen en verwerken van prikkels uit onze omgeving. Denk bijvoorbeeld aan interoceptie en je vestibulaire systeem (evenwichtsorgaan). Interoceptie heeft betrekking tot de fysiologische toestand van je lichaam, denk aan het ervaren van honger of dorst. Het vestibulaire systeem helpt je met het waarnemen van veranderingen met betrekking tot zwaartekracht, hang je ondersteboven, sta je stil of zit je in de auto? Dit zijn waarnemingen die het vestibulaire systeem doorstuurt naar je hersenen.

Al deze waarnemingen die onze zintuigen tot zich nemen worden prikkels genoemd. Sensorisch speelgoed helpt een kind op een uitdagende manier verschillende soorten prikkels te verkennen en te begrijpen.

Ook zonder speelgoed kan een kind oefenen met prikkels. Laat je kind bijvoorbeeld spelen met verschillende texturen, denk aan klei, zand modder, water etc. Of laat je kind nieuwe soorten eten proeven.

 

Prikkelverwerkingsstoornis

Via onze acht zintuigen komen dus allerlei prikkels binnen in onze hersenen. Maar niet alle kinderen kunnen deze prikkels even goed verwerken, zij hebben dus moeite met prikkelverwerking. Deze kinderen kunnen moeite hebben met het begrijpen van hun lichaam. Gevolgen hiervan zijn:

  • Onhandigheid
  • Wagenziekte
  • Regelmatig tegen objecten aanlopen
  • Slecht postuur
  • Zwakke spieren
  • Moeite met eten
  • En moeite met vele andere alledaagse vaardigheden

Herken je één van deze kenmerken bij je kind? Dan is het en goed idee om je kind te laten experimenteren met verschillende prikkels, bijvoorbeeld met behulp van sensorisch speelgoed.