Kinderen kunnen moeite hebben met het verwerken van prikkels. Een kind kan dan overgevoelig zijn voor prikkels of onder gevoelig (onderprikkeling) zijn voor prikkels. Bij onderprikkeling komen er weinig prikkels binnen bij een kind. Om ons brein te activeren hebben we juist prikkels nodig. Als er weinig prikkels binnen komen wordt ons brein dus minder (goed) geactiveerd. Gelukkig is onderprikkeling bij een kind makkelijk te herkennen en ook te voorkomen.
Dit artikel legt uit wat onderprikkeling is, hoe je dit kunt herkennen bij een kind en hoe je onderprikkeling kan voorkomen met handige praktische tips.
Wat is onderprikkeling?
Bij onderprikkeling is een kind ondergevoelig voor prikkels, hierdoor kunnen ze bepaalde informatie die binnen komt via de zintuigen niet goed verwerken. Denk aan het waarnemen van veranderingen in zwaartekracht, hang je ondersteboven, sta je stil of zit je in de auto? Dit zijn prikkels die worden doorgestuurd naar je hersenen. Bij onderprikkeling kunnen dit soort prikkels dus moeilijk te begrijpen zijn voor kinderen.
Hoe herken je onderprikkeling bij een kind?
Bij onderprikkeling zien we dat kinderen zich minder goed kunnen concentreren, moeite hebben om een gesprek te volgen, ze zakken vaak weg en dwalen af. Signalen van onderprikkeling:
- Onhandigheid
- Merkt niet dat ze een snotneus hebben of eten op de wang zit
- Komt moeilijk uit bed
- Hoge pijngrens
- Dwaalt snel af als er wat wordt verteld
- Merkt niet dat zijn/haar blaas vol zit
- Slaapt door geluiden heen
- Komt moeilijk uit bed
- Trekt zich terug bij sociale interactie
- Stoot zich vaak aan voorwerpen
- Is veel aan het dagdromen
Bij deze signalen gaat het kind niet actief opzoek naar prikkels, in dat geval is onderprikkeling een probleem. Het brein van het kind wordt dan weinig geactiveerd. Een kind die last heeft van onderprikkeling heeft juist veel prikkels nodig om hun brein weer ‘wakker te schudden’. In het kopje hieronder leest u een paar handige praktische tips die onderprikkeling kunnen helpen voorkomen.
Onderprikkeling voorkomen
U weet nu dat een onderprikkeld kind veel prikkels nodig heeft om hun brein weer te activeren. Dit zijn handige tips die een onderprikkeld kind ‘wakker kunnen schudden’:
- Bewegen is heel belangrijk, zorg dat je kind veel sport of buiten speelt
- Zintuigen activeren; muziek luisteren, nieuwe smaken proeven, nieuwe geuren ruiken, knutselen of kleien
- Ondersteboven hangen, spelen met zwaartegracht en evenwicht met een zintuiglijke schommel
- Daag je kind uit met denkspelletjes

Kortom, onderprikkeling is dus alleen een probleem als het kind niet actief opzoek gaat naar prikkels. Je kunt een onderprikkeld kind helpen met stimulerende activiteiten om ze weer ‘wakker te schudden’ en hun omgeving in de vorm van prikkels beter waar te nemen en te begrijpen.