Meteen naar de content

Voor 17:00 uur besteld, morgen al in huis!

Hoe lichaamsbeweging de symptomen van autisme kan helpen verbeteren

Hoe beweging de symptomen van autisme helpt verminderen | HappyKido

Iedereen weet dat lichaamsbeweging belangrijk is voor een goede gezondheid. Wanneer je regelmatig beweegt, help je je fysieke lichaam - je spieren, hart en longen - gezond en sterk te blijven.

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal heeft lichaamsbeweging positieve effecten. Tijdens fysieke inspanning produceren je hersenen namelijk endorfines, die helpen tegen stress en depressie. Over het algemeen voel je je gewoon beter als je actief bent!

Voor kinderen met autisme kan lichaamsbeweging bijzonder belangrijk zijn, omdat het, net als sensorische therapie, zelfs kan helpen om hun autistische symptomen te verbeteren. En aangezien kinderen met autisme vaak meer tijd besteden aan het spelen van videogames en televisie kijken dan hun leeftijdsgenoten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze actief zijn!

HappyKido banner

 

Hoe fysieke activiteiten helpen bij autistische symptomen

Een meta-analyse die 16 verschillende studies onderzocht, vond "duidelijke voordelen van lichamelijke oefening op de motorische en sociale functies van patiënten." Om preciezer te zijn, zagen ze een verbetering van 35% in de autismespectrum symptomen (ASS) als gevolg van lichaamsbeweging. Ze merkten op dat dit niet kwam doordat de fysieke activiteit de kinderen uitputte, omdat hun gedrag tijdens taken, academische respons en passend motorisch gedrag juist toenam na de lichaamsbeweging. Hoewel er veel dingen zijn die je kunt doen om de autistische symptomen van je kind te verhelpen, blijkt lichaamsbeweging een belangrijke en relatief eenvoudige manier te zijn om positieve resultaten te behalen!

 

Wat zijn goede fysieke oefeningen voor autisme?

Wat interessant is om in overweging te nemen, is dat individuele oefenprogramma's een grotere impact lijken te hebben dan groepsprogramma's.

Individuele oefeningen of in een groep?

Een studie heeft aangetoond dat de sociale vaardigheden van kinderen daadwerkelijk meer verbeterden in een individueel programma, waarbij alleen het kind en een volwassen leider betrokken waren, in vergelijking met deelname aan een groep. Dit betekent niet dat groepsoefeningen niet nuttig zijn. De studie toonde eenvoudigweg aan dat individuele programma's meer voordelen hadden voor de kinderen.

Individuele oefeningen voor autistische kinderen

Kinderen met autisme ervaren vaak uitdagingen in sensorische verwerking, motorische vaardigheden en lichaamsbewustwording. Individuele oefeningen kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling.

Deze oefeningen variëren van trampolinespringen, schommelen en balanceren op een bal tot het gebruik van zintuiglijke prikkelmaterialen. Door samen te werken met een specialist kunnen deze oefeningen aangepast worden aan de behoeften en interesses van het kind.

Een nuttig hulpmiddel in dit proces is de bodyssock, een rekbare stoffen zak die diepe druk en compressie biedt. Het kalmeert het zenuwstelsel, bevordert lichaamsbewustwording en stimuleert zintuiglijke prikkelverwerking. Deze individuele oefeningen, gecombineerd met passende hulpmiddelen zoals de bodyssock, kunnen aanzienlijke voordelen bieden voor de ontwikkeling en het welzijn van autistische kinderen.

Intense of milde oefeningen?

Een ander aspect waar studies naar hebben gekeken, is of de oefeningen intens of mild moeten zijn. Het blijkt dat milde oefeningen niet veel verbetering lieten zien in autistisch gedrag bij kinderen, maar dat intense oefeningen juist een positief effect hadden. De eerste studie over milde versus intensieve oefeningen keek naar het verschil tussen 15 minuten spelen met een bal (mild) en 15 minuten joggen (intensief). Het bleek dat de milde oefening geen effect had, terwijl de intensieve oefening een vermindering van stereotypisch autistisch gedrag liet zien.

Reguliere fysieke oefeningen of digitale fysieke oefeningen?

Als fysieke oefeningen zoals joggen en sporten niet favoriet zijn bij je kind, dan is er gelukkig nog "beweeggames", waarbij oefeningen worden gedaan via video games. Volgens een nieuwe studie heeft dit aangetoond dat het de zintuiglijke en cognitieve aandacht van autistische kinderen verbetert.

 

Fitness programma voor autisme

Dus het blijkt dat joggen een van de beste en makkelijkste opties kan zijn voor jouw kind. Natuurlijk, als jouw kind niet van joggen houdt, moet je hem andere dingen laten proberen. Uiteindelijk is de beste oefening degene waar jouw kind van houdt en bij blijft. Het kan het najagen van een voetbal zijn, jumping jacks of zelfs springen op een trampoline.

In het kort

Als je kind autisme heeft, blijkt beweging bewezen gunstig te zijn. Zorg ervoor dat je jouw kind van de bank af krijgt en betrekt bij een vorm van intensieve lichaamsbeweging. Als je consistent bent, zal je grote verbeteringen in gedrag zien! Wil je meer lezen? Bekijk ook onze andere blogs over autisme of ADHD.