Meteen naar de content

Voor 15:00 uur besteld, morgen al in huis!

Waarom slaapt mijn kind met zijn mond open?

Waarom Slaapt Mijn Kind Met Zijn Mond Open?

Beste ouders,

Als ouder ben je ongetwijfeld vertrouwd met de verschillende slaapgewoonten van je kinderen. Een gedrag dat je mogelijk hebt opgemerkt, is dat je kind af en toe met zijn mond open slaapt. Dit kan soms vragen oproepen en je je afvragen of dit gedrag normaal is. In deze brief willen we je graag geruststellen en meer inzicht geven in waarom kinderen met hun mond open kunnen slapen en wat je kunt doen om eventuele zorgen aan te pakken.

HappyKido banner

Het is niet ongewoon dat kinderen af en toe met hun mond open slapen. Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben:

  • Natuurlijke ademhaling: Bij sommige kinderen is slapen met de mond open een natuurlijke manier om voldoende lucht te krijgen, vooral als ze verkouden zijn of last hebben van verstopte neuzen.
  • Anatomische factoren: Soms kunnen anatomische kenmerken, zoals de vorm van de kaak of de positie van de tong, ertoe leiden dat een kind zijn mond tijdens het slapen opent.
  • Allergieën of sinusproblemen: Allergieën of sinusproblemen kunnen de luchtwegen beïnvloeden en ervoor zorgen dat een kind zijn mond opent om gemakkelijker te kunnen ademen.
  • Gewoonte: Soms kan het een aangeleerde gewoonte zijn. Als een kind bijvoorbeeld gewend is om met zijn mond open te slapen, kan dit een patroon worden.

Wat kun je doen tegen slapen met mond open?

  • Vermijd allergenen: Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kind vrij is van allergenen die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.
  • Bezoek een specialist: Als je je zorgen maakt over het open mondgedrag van je kind, kan een bezoek aan een kinderarts of een KNO-arts nuttig zijn. Zij kunnen eventuele onderliggende problemen beoordelen en aanbevelingen doen.
  • Neusdruppels: Als verstopte neus een probleem is, kunnen neusdruppels (op basis van zoutoplossing) voor het slapengaan nuttig zijn.
  • Luchtbevochtiger: Het gebruik van een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtwegen vochtig te houden, vooral in droge omgevingen.

Het is belangrijk op te merken dat af en toe met de mond open slapen meestal geen reden tot bezorgdheid is. Als dit echter een chronisch probleem is of gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.


Wat is openmondgedrag?

Openmondgedrag, ook bekend als mouth breathing in het Engels, verwijst naar de gewoonte van ademen door de mond in plaats van door de neus. Dit kan gebeuren tijdens het wakker zijn, maar ook tijdens de slaap. Openmondgedrag kan verschillende oorzaken hebben, waaronder fysieke anatomie, ademhalingsproblemen, allergieën, sinusproblemen en gewoontevorming.


Bij kinderen kan openmondgedrag leiden tot mogelijke gevolgen zoals droge mond, veranderingen in de gezichtsstructuur en mogelijk verstoorde slaap. Als het openmondgedrag van een kind aanhoudt en zorgen baart, is het raadzaam om medisch advies in te winnen om eventuele onderliggende oorzaken te identificeren en aan te pakken.