Meteen naar de content

Voor 17:00 uur besteld, morgen al in huis!

4 Zelfzorgtips voor kids

4 Zelfzorgtips voor kids

Het is september: de kids zijn weer naar school, de ouders zijn weer aan het werk en dat betekent: routine en regelmaat. Om de dagelijkse routine van kinderen een boost te geven heeft HappyKido een aantal handige zelfzorgtips op een rijtje gezet.

Bij een goede dagelijkse routine hoort natuurlijk zelfzorg. Zelfzorg helpt kinderen zich meer zelfverzekerd, capabeler en trotser te voelen. Simpele zelfzorg tips kunnen voor een grote positieve impact zorgen in het dagelijks leven van kinderen van alle leeftijden! Zelfzorg is iets wat een kind zichzelf aan moet leren, wanneer dit eenmaal in hun dagelijkse routine zit, zullen ze dit de rest van hun leven blijven doen!

HappyKido banner

 

Goede hygiëne

Handen wassen, haren kammen, tandenpoetsen, nagels knippen, dit zijn vaak niet de meest favoriete bezigheden van een kind. Een goede hygiëne zorgt ervoor dat een kind zich schoon en zelfverzekerd voelt en klaar is om de dag te beginnen.

Hoe zorg je er nou als ouder voor dat je kind met plezier bezig gaat met het verzorgen van zijn of haar hygiëne? Het antwoord is simpel: maak er een leuke gewoonte van! Denk bijvoorbeeld aan nagels lakken: zodra de nagels geknipt zijn mogen ze gelakt worden.

Experimenteer met grappige haarstijlen tijdens het harenwassen of schaf een tandenborstel aan die speciaal ontworpen is voor kinderen. Door dit soort activiteiten leuk te maken, zal een kind er in vervolg naar uitkijken om met zijn of haar hygiëne bezig te zijn, in plaats van er tegenop kijken.

 

Zelf je buikje gevuld houden

Zelfstandig kunnen eten ziet er bij iedere leeftijd anders uit. Een kleuter zal er eerder voor ‘finger food’ kiezen waar ze geen vieze handjes van krijgen. Naarmate je kind ouder wordt kun je ze bijvoorbeeld leren hun favoriete boterham te maken, hun eigen schoollunch te bereiden of om te experimenteren met bakken, onder toezicht natuurlijk.

Je kind aanleren om zelfstandig eten te pakken of te bereiden is een goed idee. Zodra kinderen zelf initiatief nemen, in dit geval in de keuken, creëren ze een gevoel van bekwaamheid voor zichzelf.

Hieronder lees je gezonde snacks die je kind gemakkelijk zelf kan pakken of bereiden:

  • Een simpele boterham
  • Stukjes groente met bijvoorbeeld een lekkere hummus dip
  • Een stuk fruit
  • Een bakje yoghurt met granola
  • Een gezonde reep

 

Jezelf aankleden

Jezelf aankleden en je eigen veters strikken hoort allemaal bij opgroeien. Er komt een tijd dat je kind zijn of haar eigen outfit wil samenstellen met de bijpassende accessoires. Net als andere zelfzorg bezigheden zorgt het aankleden van jezelf voor zelfvertrouwen en kan een kind op een leuke manier hun eigen stijl ontdekken.

Waarschijnlijk kost het minder tijd wanneer jij je kind zelf aankleedt, maar snelheid is in dit geval niet het doel. Je kind is waarschijnlijk niet heel snel met aankleden in het begin, maar doordat je kind zichzelf aankleedt creëren zij een gevoel van onafhankelijkheid en voelen ze zich ‘groot’. Een kind leert heel snel, ze zullen daarom binnen no-time zichzelf snel aan kunnen kleden.

 

Leuke klusjes

Klusjes doen is nooit leuk, toch? Dat hoeft gelukkig niet altijd het geval te zijn. Wanneer je kind op jonge leeftijd een positieve associatie heeft met het doen van klusjes zal dit ook op latere leeftijd zijn vruchten afwerpen. Door goed te zorgen voor je omgeving, leer je ook om goed voor jezelf te zorgen als kind. Een opgeruimde en schone omgeving heeft positieve impact op onze creativiteit, ongeacht onze leeftijd!

Hieronder lees je makkelijke en leuke klusjes die je kind thuis zou kunnen doen:

  • De plantjes water geven
  • Speelgoed opruimen
  • De tafel dekken en afruimen
  • Meehelpen met tuinieren
  • De hond eten geven en uitlaten
  • De post controleren
  • Het bed opmaken
  • Bladeren harken

Zolang je kind maar de juiste houding heeft kunnen de bovengenoemde klusjes met plezier worden uitgevoerd. Door het ‘klusjes’ te noemen, wordt er een beloning en ontspanning gecreëerd wanneer deze zijn afgerond.

 

Kortom,

Je kind is nooit te jong om te beginnen met het zorgen voor zichzelf. Door goed voor jezelf te zorgen wordt je zelfverzekerder, onafhankelijker en trotser! Waanneer je kind heeft geleerd om goed voor zichzelf te zorgen, houd jij meer tijd over om iets vaker voor jezelf te zorgen.