Meteen naar de content

Voor 17:00 uur besteld, morgen al in huis!

Voorlezen voor het slapen gaan

Voorlezen voor het slapen gaan
Mijn naam is Marley en ik ben Founder van en Voorlees Inspirator bij Marley Praat Passie. Ik heb het mijn missie gemaakt om kinderen nog beter te helpen ontwikkelen, zowel verbaal als mentaal. Hoe wil ik helpen in deze ontwikkeling van kinderen?
Door kinderen voor te lezen en door ouders te stimuleren om kinderen meer voor te lezen. En mijn missie sluit zo goed aan bij de passie van HappyKido om kinderen te ondersteunen in hun zelfontwikkeling. Voordat deze kids in hun slaaptunnel duiken lijkt het me heel goed om tot rust te komen terwijl hun ouders/verzorgers hen een verhaal voorlezen.
voorlees tips Marley
Het voorlezen van verhalen aan kinderen voor het slapengaan is namelijk een prachtige manier om de dag af te sluiten en kan bijdragen aan een goede nachtrust. In deze blog benoem ik een aantal tips voor jou al ouder/verzorger over hoe je het beste kunt voorlezen aan kinderen voor het slapengaan.

Marley Praat

Het voorlezen van verhalen aan kinderen voor het slapengaan is een prachtige manier om de dag af te sluiten en kan bijdragen aan een goede nachtrust. In deze blog benoem ik een aantal tips voor jou al ouder/verzorger over hoe je het beste kunt voorlezen aan kinderen voor het slapengaan.

Wist je dat dit voorlezen voor bedtijd een eeuwenoude traditie is die tot op de dag van vandaag populair is bij veel ouders? En dat is niet voor niets! Het voorlezen van verhalen heeft tal van voordelen voor kinderen en kan bijdragen aan een goede nachtrust. In deze blog bespreek ik enkele voordelen van het voorlezen voor het slapengaan en geef ik jou tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Voordelen van voorlezen

Het voorlezen aan kinderen voordat ze gaan slapen heeft verschillende voordelen. Allereerst kan het bijdragen aan een gevoel van veiligheid en geborgenheid bij kinderen. Door het voorlezen van verhalen kunnen kinderen even ontsnappen aan de dagelijkse drukte en zich concentreren op een verhaal dat ze samen met hun ouders/verzorgers beleven. Dit kan helpen om stress en spanningen te verminderen en kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning en rust.
Bovendien kan het voorlezen van verhalen de verbeeldingskracht van kinderen stimuleren. Door het luisteren naar verhalen worden kinderen gestimuleerd om hun eigen beelden te vormen en hun fantasie de vrije loop te laten gaan. Dit kan bijdragen aan een ontwikkeling van creativiteit en verbeeldingskracht.
Ten slotte kan het voorlezen bijdragen aan een goede nachtrust. Veel kinderen vinden het fijn om voor het slapengaan voorgelezen te worden omdat het hen helpt om tot rust te komen. Door het voorlezen van verhalen wordt er een ontspannen sfeer gecreëerd en kunnen kinderen zich makkelijker overgeven aan de slaap.
  1. Maak het onderdeel van een vast avondritueel

Het is een goed idee om het voorlezen van verhalen aan kinderen voor het slapengaan onderdeel te maken van een vast avondritueel. Hierdoor weet je kind wat er van hem of haar wordt verwacht en wordt het voorlezen een voorspelbare en ontspannen activiteit. Een vast ritueel kan bijvoorbeeld bestaan uit het poetsen van tanden, het aantrekken van pyjama's en het lezen van een verhaaltje.
  1. Kies een rustige en ontspannen omgeving

Zorg ervoor dat de omgeving waarin je voorleest rustig en ontspannen is. Dit kan bijvoorbeeld de slaapkamer van je kind zijn of een andere rustige ruimte in huis. Zorg ervoor dat de ruimte passend verlicht is en dat je kind comfortabel kan zitten of liggen. Zo kan je kind zich volledig concentreren op het verhaal dat wordt voorgelezen.
  1. Kies een geschikt boek

Kies een boek dat aansluit bij de leeftijd en interesse van je kind. Voor jongere kinderen zijn prentenboeken met korte verhalen vaak geschikt, terwijl oudere kinderen misschien liever langere verhalen of hoofdstukboeken lezen. Het is ook een goed idee om af te wisselen tussen verschillende boeken, zodat het voorlezen afwisselend en interessant blijft.
  1. Maak het interactief

Maak het voorlezen interactief door vragen te stellen of door je kind te vragen wat hij of zij denkt dat er gaat gebeuren in het verhaal. Dit zorgt ervoor dat je kind actief betrokken blijft bij het verhaal en kan helpen om de aandacht vast te houden.
  1. Varieer in stemmetjes

Het kan leuk zijn om verschillende stemmetjes te gebruiken voor de verschillende personages in het verhaal. Dit maakt het verhaal levendiger en interessanter voor je kind. Voel je je niet comfortabel in het gebruik van stemmetjes? Geen probleem, niks moet.
  1. Neem de tijd

Neem de tijd tijdens het voorlezen en laat je kind op zijn of haar eigen tempo genieten van het verhaal. Dit is vooral belangrijk als je kind nog jong is en misschien nog niet zo lang stil kan zitten. Probeer het voorlezen ontspannen te houden en maak je niet te druk als je kind af en toe wat beweegt of vragen stelt.
  1. Sluit af met een rustgevende activiteit

Sluit het voorlezen af met een rustgevende activiteit, zoals het luisteren naar zachte muziek of nog even napraten over het verhaal of het verloop van de dag. Dit kan je kind helpen om zich te ontspannen en om makkelijker in slaap te vallen.
Het voorlezen van verhalen aan kinderen voor het slapengaan kan bijdragen aan een rustige en ontspannen sfeer. Het kan helpen om de dag af te sluiten en het biedt jou als ouder/verzorger de gelegenheid om quality time door te brengen met jouw kind. Het is daarom de moeite waard om het voorlezen van verhalen voor het slapengaan onderdeel te maken van het avondritueel van je kind.
In deze blog hebben we een aantal tips besproken voor ouders over hoe ze het beste kunnen voorlezen aan hun kinderen voor het slapengaan. Door het volgen van deze tips kunnen ouders het voorlezen nog plezieriger maken voor hun kinderen en bijdragen aan een goede nachtrust. Hopelijk helpt dit artikel je om meer te genieten van het voorlezen aan je kinderen en om een band op te bouwen die nog vele jaren zal duren.
Dit is een gast blog van: Marley Praat