Meteen naar de content

Voor 17:00 uur besteld, morgen al in huis!

Voorbereiding op de eerste schooldag angst bij kleuters

Voorbereiding op de eerste schooldag angst bij kleuters

Waarom is mijn kind zenuwachtig voor de eerste schooldag?

Het is normaal voor kleuters om nerveus te zijn voor de eerste schooldag. Nieuwe omgevingen, gezichten en routines kunnen een gevoel van onzekerheid veroorzaken. Het is belangrijk om te erkennen dat deze angst een natuurlijk onderdeel is van de overgang naar school. Het begrijpen van de oorzaken van de zenuwen kan ouders helpen empathisch te reageren.

HappyKido banner

Hoe kleuter voorbereiden op school?

  1. Praat erover: Bespreek de positieve aspecten van school en benadruk dat het een leuke plek is om nieuwe vrienden te maken en interessante dingen te leren.
  2. Oefen de routine: Creëer een schoolachtige routine thuis om het kind vertrouwd te maken met de structuur van schooldagen.
  3. Bezoek de school: Breng een bezoek aan de school, indien mogelijk, zodat het kind de omgeving kan verkennen en zich meer op zijn gemak voelt op de eerste dag.
  4. Betrek ze bij voorbereidingen: Laat het kind zijn schoolspullen kiezen of een lunchbox uitkiezen, waardoor het een gevoel van controle krijgt.

Hoe kan ik mijn kind met angst helpen op de eerste schooldag?

  1. Positieve verwachtingen: Leg de nadruk op positieve aspecten van school en benadruk dat het normaal is om een beetje nerveus te zijn.
  2. Vertrouwen opbouwen: Herinner het kind aan zijn capaciteiten en benadruk dat het klaar is voor deze nieuwe ervaring.
  3. Afscheidsritueel: Creëer een kort, geruststellend afscheidsritueel om het kind een gevoel van stabiliteit te geven wanneer het tijd is om afscheid te nemen.
  4. Sensorische bodysock:  Overweeg anders  het gebruik van een bodysock voor en na de schooldag, dit kan het vrijkomen van oxytocine, ook wel bekend als het "knuffelhormoon," bevorderen.

Voorbereiding op de eerste schooldag angst bij kleuters

  1. Open communicatie: Moedig het kind aan zijn gevoelens te uiten en beantwoord vragen eerlijk.
  2. Lees boeken over school: Boeken over het naar school gaan kunnen angsten verminderen en anticiperen op wat er gaat gebeuren.
  3. Maak een aftelkalender: Een aftelkalender kan het kind helpen om de dagen tot de eerste schooldag visueel te begrijpen en voor te bereiden.

Het is belangrijk om de angst van het kind serieus te nemen en te laten zien dat je er als ouder bent om te ondersteunen. Met deze voorbereidingen kan de overgang naar school soepeler verlopen, waardoor de kleuter meer vertrouwen krijgt voor die belangrijke eerste dag.