Meteen naar de content

Voor 19:30 uur besteld, morgen al in huis!

Overgang naar een groot bed: Wat je moet weten

Overgang naar een Groot Bed: Wat Je Moet Weten

Beste ouders,


Het moment waarop je kleintje overstapt naar een groot bed is een bijzondere mijlpaal. Het betekent niet alleen dat ze groeien, maar ook dat ze klaar zijn voor een nieuwe fase van onafhankelijkheid in hun slaaproutine. Toch begrijpen we dat deze overgang soms vragen kan oproepen. In deze blog beantwoorden we veelgestelde vragen en delen we waardevolle tips om deze stap soepel te laten verlopen.

HappyKido banner

Overgang naar een groot bed

Het moment waarop je kind de overstap maakt naar een groot bed is een belangrijke mijlpaal. Hier zijn enkele veelgestelde vragen en tips om deze overgang soepel te laten verlopen:

Welke leeftijd is geschikt voor een groot bed?

Het meest gangbare moment om de overstap naar een groot bed te maken, ligt tussen de 2,5 en 3,5 jaar. Dit kan variëren afhankelijk van de individuele ontwikkeling van het kind.

Welk type bed is geschikt voor welke leeftijd?

 • Peuterbed (2,5 - 4 jaar): Een peuterbed is een klein, laag bed dat speciaal is ontworpen voor peuters. Het biedt een veilige overgang van een wieg naar een groter bed.
 • Eenpersoonsbed (4 jaar en ouder): Vanaf ongeveer 4 jaar kunnen kinderen comfortabel slapen in een standaard eenpersoonsbed.

 Hoe laat je een peuter wennen aan een groot bed?

 • Maak het aantrekkelijk: Kies beddengoed en dekens met het favoriete thema van je kind om het bed aantrekkelijk te maken.
 • Betrek je kind: Laat je kind helpen bij het kiezen van het beddengoed en bij de overstap naar het nieuwe bed.
 • Creëer een positieve slaapomgeving: Zorg voor een rustgevende en uitnodigende slaapomgeving.
 • Vast slaapritueel: Houd een vast slaapritueel aan om je kind te helpen kalmeren en wennen aan het nieuwe bed.

Veiligheid in het grote bed

 • Bedhekjes: Overweeg het gebruik van bedhekjes om te voorkomen dat je kind uit bed valt.
 • Zachte Ondergrond: Zorg voor een zachte ondergrond rondom het bed om eventuele valpartijen op te vangen.

Wat als mijn kind niet wil overstappen naar een groot bed?

  • Geduld en Geruststelling: Geef je kind de tijd om aan het idee te wennen. Bied geruststelling en erken hun gevoelens.
  • Geleidelijke Overgang: Als je kind aarzelt, kun je beginnen met dutjes in het grote bed en later de overstap maken naar de nachten.
  • Beloon de Positieve Overgang: Moedig de overgang naar het grote bed aan met positieve bekrachtiging, zoals lof en beloningen.

  De overgang naar een groot bed is een spannende stap in de ontwikkeling van je kind. Met geduld, betrokkenheid en aandacht voor de behoeften van je kind kun je deze overgang soepel laten verlopen. Onthoud dat elk kind uniek is en zijn of haar eigen tempo heeft, dus geef je kind de ruimte om comfortabel te wennen aan het nieuwe bed.