Meteen naar de content

Voor 17:00 uur besteld, morgen al in huis!

5 eerste stappen voor sensorisch ouderschap

5 Eerste Stappen voor Sensorisch Ouderschap

Ben je er sinds kort achter dat je kind sensorische problemen heeft? Dan is dit artikel voor jou geschreven!

Het kan een hele opluchting zijn nu je het (misschien afwijkende) gedrag van je kind kunt verklaren. De volgende uitdaging is nu hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan.

In dit artikel delen we 5 stappen die jou een duwtje in de rug kunnen geven bij sensorisch ouderschap.

HappyKido banner

De basis van sensorische problemen

De basis van sensorische problemen begint bij sensorische informatieverwerking. Sensorische informatieverwerking, ook wel prikkelverwerking genoemd, zorgt ervoor dat prikkels die binnenkomen via onze sensoren(zintuigen) op een goede manier worden verwerkt door onze hersenen. Ruiken, proeven, horen, zien en voelen zijn zintuigen die we allemaal kennen. Er zijn ook zintuigen die we minder goed kennen, bijvoorbeeld ons evenwichtsorgaan. Al deze zintuigen zorgen er elke dag voor dan wij goed kunnen reageren op alle prikkels in onze omgeving. De mate waarin je reageert op deze prikkels bepaalt of je een goede of slechte prikkelverwerking hebt.

Alles weten over sensorische informatieverwerking? Lees dan dit artikel.

5 eerste stappen

Voordat we de 5 stappen gaan toelichten is het van belang om de volgende basis tips door te nemen:

  • Wees geduldig: ga niet te snel en vier kleine overwinningen
  • Vertrouw op je instinct: jij kent je kind beter dan wie dan ook
  • Geloof in je kind: je kind is uniek en geweldig, het gaat jullie lukken!

Nu je dit in je achterhoofd hebt, is het bij deze tijd om de 5 stappen door te nemen!

1: Prikkels en gevoeligheden signaleren

Je kind kan zich niet altijd goed voelen. Dat is zeker niet erg, maar het is wel van belang om de oorzaken hiervan te signaleren. Observeer je kind en denk na over bepaalde prikkels of gebeurtenissen in de omgeving van je kind die ervoor kunnen zorgen dat je kind zich niet goed voelt. Kinderen kunnen onderprikkeld of overprikkeld raken. Als je kind onderprikkeld lijkt, probeer je kind dan te stimuleren met extra prikkels. Als je kind overprikkeld lijkt, doe je het tegenovergestelde.

2: Creëer routine

Kinderen die moeite hebben met prikkelverwerken, houden van routines. Met vaste routines kan je kind zich voorbereiden op de activiteiten of gebeurtenissen die komen gaan. Probeer met je kind een ochtend-, middag- en nachtroutine te creëren. Gebruik hun favoriete speelgoed en activiteiten om ze bezig te houden, en maak een visueel schema met plaatjes! 

3: Een ‘sensorisch dieet’ ontwikkelen

Een 'sensorisch dieet' is een reeks activiteiten die gericht zijn op de specifieke sensorische behoeften van je kind. Bij een normaal dieet denken we aan voedsel, bij een sensorisch dieet denken we aan sensorische activiteiten! Stel je voor: je kind is iemand die graag rondspringt. Zijn ochtendroutine begint met 2 minuten springen (misschien op een kleine trampoline of op de bank), daarna eet hij zijn ontbijt en poetst hij zijn tanden. Het springen helpt zijn zintuiglijke behoeften te reguleren, en zorgt ervoor dat hij rustig kan ontbijten en tandenpoetsen!

4: Vraag om hulp en steun

Je staat er niet alleen voor! er zijn talloze ouders die in hetzelfde schuitje zitten als jijzelf. Het is daarom helemaal niet erg om die ouders om hulp of adviezen te vragen. Zo kun je bijvoorbeeld lid worden van Facebook-groepen en andere sensorische ouders in je omgeving ontmoeten. Het hebben van een steunsysteem betekent minder solo-onderzoek voor jou! In plaats van urenlang op internet te zitten, krijg je tips en trucs van ervaren sensorische ouders!

5: Maak tijd voor jezelf

Een kind opvoeden kost veel tijd, zeker als je kind ook nog eens sensorische problemen heeft. Neem daarom ook genoeg tijd voor jezelf. Dit is super belangrijk, maar wordt soms aan de kant geschoven. Je kind heeft jouw hulp nodig, en jij hebt energie nodig om dat te doen! Plan elke dag tijd voor jezelf in om uit te rusten en op te laden. Help jezelf zodat je je kind kunt helpen!

Kortom, een kind met sensorische problemen opvoeden is zeker geen ‘walk in the park’, maar onthoud dat je niet alleen bent en dat er talloze manieren zijn om je een handje te helpen.

En onthoud goed: neem de tijd, maak een strategie en vier kleine overwinningen!

Ga nu je plan uitvoeren!