Sinterklaas is het land weer uit, maar de rust bij de kinderen is nog niet weergekeerd. Ook de Kerstdagen zorgen voor enorm veel prikkels voor kinderen. Als je kind autisme heeft weet jij als geen andere dat de feestdagen behoorlijk heftig voor jou als ouder kunnen zijn. Gelukkig hebben wij, van HappyKido, hét handboek om de feestdagen te overleven als je kind autisme heeft.
Overprikkeling voorkomen tijdens de feestdagen
Kinderen met autisme hebben moeite met overgangen, veranderingen in routines en overprikkelende omgevingen. Laat de feestdagen hier nou helemaal vol mee zitten. Plannen en vooruitdenken als ouder is daarom essentieel om kinderen met autisme zo goed mogelijk te beschermen tegen de stressoren van deze hectische periode. Denk hierbij aan de volgende tips:
Tip 1: Wees extra voorbereid
Zoals je waarschijnlijk wel weet kunnen kinderen met autisme niet zo goed tegen onverwachte veranderingen. Wanneer je weet dat er onverwachts iets gaat veranderen, zorg dan altijd dat je dit duidelijk overlegd. Om ervoor te zorgen dat je kind zich goed kan voorbereiden op de veranderde situatie, is het van belang om in ieder geval de volgende punten te bespreken:
- Waar gaan we heen?
- Wie zal daar zijn?
- Wat gaan we doen?
- Wanneer vertrekken we?
Wees hierop dus altijd voorbereid, beter te veel dan te weinig!
Tip 2: Sensorisch speelgoed bij de hand, in geval van nood ;)
Sensorisch speelgoed is altijd een goede uitkomst wanneer je kind zich even terug moet trekken om alle prikkels rustig te kunnen verwerken. Nou is het natuurlijk logisch dat je niet overal je sensorische schommel mee naartoe kan nemen. Een super goed alternatief is bijvoorbeeld de Sensorische Body Sock. Het voordeel van de Sensorische Body Sock is dat je deze gemakkelijk mee kan nemen én je kind kan deze voor langere tijd dragen, tijdens het spelen bijvoorbeeld. De Sensorische Schommel oefent, net als de Sensorische Schommel, een constante druk uit op je kind wat een kalmerend effect heeft, ideaal tijdens de drukke feestdagen!
Oke, wij begrijpen ook wel dat een body sock niet altijd een goede uitkomst is, bijvoorbeeld als je naar het winkelcentrum gaat met je kind. Een winkelcentrum is één van de plekken met de meeste prikkels. Als het onvermijdelijk is dat je kind met jou meegaat naar het winkelcentrum, zorg dan dat je de volgende sensorische hulpmiddelen bij je hebt die je kind kunnen kalmeren of afleiden, indien nodig:
- Fidget speelgoed
- Kauwgom
- Natte doekjes
- Zonnebril
- Verzwaringsdeken voor op schoot
Met deze hulpmiddelen kun je rekening houden met alle sensorische prikkels die je kind kan ervaren in een winkelcentrum tijdens de feestdagen, om zo overprikkeling te voorkomen. Als je kind maar iets te friemelen of frutselen heeft, zit je goed!
Tip 3: Voldoende en goede slaap
Tijdens de feestdagen verliezen jij en je kind(eren) de hoeveelheid slaap misschien uit het oog. Een kind met autisme kan extra moeite hebben met tekort aan slaap en een onregelmatig slaapschema. Onregelmatige en slechte slaap kan voor kinderen met autisme langdurige gevolgen hebben. Zo heeft dit extra negatieve gevolgen op het vermogen om zichzelf te reguleren tijdens de toch al onregelmatige vakantieperiode.
Aan een onregelmatig slaapschema’s ontkom je nou eenmaal niet tijdens de feestdagen met alle feesten, overnachtende bezoekers en schoolvakanties. Daarentegen kun je er wel voor zorgen dat de slaap die een kind met autisme heeft, in kwaliteit wordt verhoogd. Een ideaal hulpmiddel hiervoor is bijvoorbeeld de Sensorische Slaaptunnel.
De slaaptunnel oefent tijdens het slapen een constante druk uit op je kind. De constante druk voelt aan als een eindeloze knuffel en creëert hierdoor een behaaglijk en veilig gevoel. Ideaal voor kinderen die moeite hebben met in slaap komen of kinderen die 's nachts extra sensorische verwerkingstherapie nodig hebben. Het resultaat van een slaaptunnel: een geweldige nachtrust!
Laat ons weten wat je van ons handboek vindt en of de tips geholpen hebben!