Meteen naar de content

Voor 19:30 uur besteld, morgen al in huis!

Zelftest: Heeft mijn kind ADHD?

Zelftest: Heeft mijn kind ADHD?

Zelftest: Heeft mijn kind ADHD?

HappyKido banner

Er zijn geen specifieke zelftests om ADHD vast te stellen, maar er zijn enkele vragenlijsten en screeningsinstrumenten beschikbaar die ouders en verzorgers kunnen helpen om te bepalen of hun kind mogelijk symptomen van ADHD vertoont. In onze andere blog lees je wat de betekenis is van ADHD. 

Het is belangrijk op te merken dat deze tests geen definitieve diagnose kunnen stellen, maar kunnen dienen als een eerste stap om te bepalen of verder onderzoek en evaluatie nodig zijn.

Hoe kom je erachter of je kind ADHD heeft?

Om te bepalen of een kind ADHD heeft, is een uitgebreide evaluatie en diagnose nodig. Dit proces omvat meestal:

 1. Observatie en anamnese: Ouders, leerkrachten en andere zorgverleners kunnen informatie verschaffen over het gedrag van het kind en eventuele symptomen die ze hebben opgemerkt.

 2. Screening: Een arts of psycholoog kan gebruikmaken van gestandaardiseerde screeningsvragenlijsten om te beoordelen of het kind symptomen van ADHD vertoont.

 3. Gedragsbeoordeling: Gedragsbeoordelingsschalen kunnen worden gebruikt om het gedrag van het kind in verschillende omgevingen te beoordelen.

 4. Lichamelijk onderzoek: Soms is een lichamelijk onderzoek nodig om andere medische aandoeningen uit te sluiten die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken.

 5. Psychologische evaluatie: Een psycholoog kan aanvullende tests en evaluaties uitvoeren om de aanwezigheid van ADHD en andere mogelijke psychische stoornissen te beoordelen.

Welke leeftijd testen op ADHD?

ADHD kan op elke leeftijd worden vastgesteld, maar meestal wordt de diagnose gesteld bij kinderen vanaf 6 jaar oud. Sommige symptomen van ADHD, zoals aandachtsproblemen, kunnen echter al op jongere leeftijd worden opgemerkt. Het is belangrijk om op te merken dat ADHD-symptomen bij kinderen kunnen variëren en dat een vroege diagnose en interventie belangrijk kunnen zijn om het kind te helpen bij de ontwikkeling en het leren.

Hoeveel kost een ADHD-test voor een kind?

De kosten van ADHD-testen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, de zorgverlener en het type test dat wordt uitgevoerd. Sommige ziektekostenverzekeringen kunnen bepaalde kosten dekken, maar het is belangrijk om dit met de verzekeraar te bespreken. In sommige gevallen kan een doorverwijzing van een arts nodig zijn voor de diagnose.

Welke 3 kenmerken heeft ADHD?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) wordt meestal gekenmerkt door drie hoofdsymptoomcategorieën:

 1. Aandachtsproblemen: Kinderen met ADHD hebben vaak moeite om zich te concentreren, zijn snel afgeleid en hebben moeite om taken af te maken.

 2. Hyperactiviteit: Dit omvat rusteloosheid, impulsiviteit, overmatig praten en moeite hebben met stilzitten.

 3. Impulsiviteit: Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben met het beheersen van hun impulsen en handelen zonder na te denken over de gevolgen.

Hoe gedraagt een kind zich met ADHD?

Kinderen met ADHD kunnen zich op verschillende manieren gedragen, afhankelijk van de specifieke symptomen en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende gedragingen kunnen zijn:

 • Onoplettendheid: Moeite met focussen op taken, vergeetachtigheid en organisatorische problemen.
 • Hyperactiviteit: Rusteloosheid, overmatige beweging en onvermogen om stil te zitten.
 • Impulsiviteit: Snel handelen zonder nadenken over de gevolgen, moeite met wachten op hun beurt.

Het is belangrijk op te merken dat ADHD-symptomen variëren van kind tot kind en dat niet alle kinderen met ADHD dezelfde gedragingen vertonen. Een professionele evaluatie is essentieel voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.

Lees ook onze blog over de voordelen van een sensorische bodysock bij ADHD.