Meteen naar de content

Voor 17:00 uur besteld, morgen al in huis!

4 Sensorische kamer ideeën voor thuis of in de klas

4 Sensorische Kamer Ideeën voor Thuis of in de Klas

Sensorische activiteiten en hulpmiddelen zijn razend populair, zowel op school als thuis. Sensorische activiteiten of hulpmiddelen dragen bij aan het organiseren, kalmeren, en het goed verwerken van sensorische informatie.

Sensorische hulpmiddelen en activiteiten in de klas of thuis hebben als doel om kinderen met een prikkelverwerkingsstoornis te helpen. Kinderen met een prikkelverwerkingsstoornis hebben moeite met het verwerken van informatie die binnen komen via de zintuigen. Het inzetten van zintuiglijke hulpmiddelen en het uitvoeren van verschillende sensorische activiteiten, draagt bij aan een goede prikkelverwerking. Een goede prikkelverwerking zorgt ervoor dat een kind zijn of haar lichaam beter begrijpt.

In dit artikel inspireren we jou met 5 sensorische kamer ideeën die je toe kunt passen in de klas of thuis!

HappyKido banner

 

     

    1. Sensorische Slaaptunnel

    Een Sensorische Slaaptunnel is een hoes waar je de matras inschuift. De slaaptunnel zit strak om de matras. Doordat de tunnel strak zit geeft dit een geborgen en veilig gevoel tijdens het slapen.

     zintuiglijke slaaptunnel

    De voordelen van een sensorische slaaptunnel:

    • Verbeterde slaap - Geeft je kind een diepere, meer rustgevende slaap voor meer energie en een beter humeur de volgende dag (jij zult je dus ook beter voelen!).
    • Creëert een omhelzend gevoel - De slaaptunnel geeft een diepe druk en helpt jouw kind om angst tijdens het slapen te verminderen. Daarnaast geeft de Slaaptunnel een comfortabel gevoel zodat jouw kind zich lekker kan ontspannen.
    • Goed alternatief voor een verzwaringsdeken - Een verzwaarde deken kan zwaar en heet aanvoelen. Een veiligere, goedkopere en koelere optie is onze Sensorische Slaaptunnel. Ons slaaptunnel heeft de juiste maat voor elke leeftijd.
    • Aanbevolen door top ergotherapeuten - Zij weten dat proprioceptieve feedback de zintuiglijke regulatie van je kind bevordert, zodat het de input over het lichaam kan organiseren.
    • Blijft om het bed zitten - Is jouw kind een actieve slaper? Geen probleem! De Slaaptunnel blijft om het bed zitten, zelfs tijdens woelen en draaien. Het zorgt voor een compressie maar rekt tegelijkertijd mee zodat je kind nog steeds het knuffeleffect ervaart, zelfs tijdens een droomgevechten met draken!

     

    2. Sensorische Body Sock

    Kinderen met ADHD of autisme kunnen regelmatig moeite hebben om even lekker tot rust te komen, vaak resulteert dit in stress en angst. Wanneer een kind stress en angst ervaart wordt het alleen maar moeilijk om te kalmeren. Een middel om angst en stress te verminderen is het creëren van een veilig gevoel. Een veilig gevoel zorgt automatisch voor het kalmeren van het zenuwstelsel en een lage hersenactiviteit. Een sensorische body sock creëert een veilig gevoel door een constante compressie uit te oefenen op het lichaam van een kind.

     Zintuiglijke Body Sock

    De constante compressie voelt voor een kind als een eindeloze knuffel, een veiliger gevoel bestaat niet toch? Door de constante compressie van de body sock worden de spieren en het proprioceptieve systeem van een kind gestimuleerd, dit is bevorderlijk voor de motoriek en balans.

     

    3. Spelen met ballen

    Zelfs het spelen met verschillende soorten ballen draagt bij aan een goede prikkelverwerking. Een yogabal, stabiliteitsbal of fysiobal is een flexibel hulpmiddel die veel zintuiglijke input geeft. Probeer maar eens zo stil mogelijk op je buik op een yogabal te liggen, een uitstekende manier om te oefenen met je evenwicht én om de kracht in je bovenlichaam te testen!

    Gebruik een voetbal als stoeltje en probeer je balans te vinden en je evenwicht zo goed mogelijk te bewaren. Een andere goede oefening is het knijpen in de bal met twee handen. Houd de bal voor je borst, druk vervolgens met beide handen zo hard mogelijk in de bal en probeer hem stil te houden…. Dit is moeilijker dan het lijkt, succes!

     

    4. Trampoline springen

    Eén van de leukste activiteiten voor kinderen is natuurlijk trampoline springen. Springen op een trampoline geeft proprioceptieve en vestibulaire input aan mensen van alle leeftijden. Het proprioceptieve systeem bepaald je balans en hoeveel kracht je moet zetten in bepaalde situaties. Het vestibulair systeem staat ook wel bekend als het evenwichtsorgaan.

    Trampolines zijn er in verschillende vormen en maten, sommige versies hebben een handvat voor jongere kinderen, en andere kunnen meerdere gebruikers tegelijk aan. Je hebt zowel trampolines voor binnen als buiten.

    Laat ons weten wat je van onze zintuigelijke kamer ideeën en sensorische producten vindt!